





# **GUINEAPIG = GeV and Under Invisibles with New Experimental Assays**

for Particles in the Ground - Meeting Agenda

#### July 11-13, 2023 Université of Montréal, Montréal, Quebec

#### Virtual links will be provided on the Indico Page to those registered.

After a successful 2022 edition, GUINEAPIG 2023 is returning even furrier and squeakier than before to bring together leading experts to discuss new ideas and direct search methods for lighter, sub-GeV, particle dark matter.

Please Note: In-person attendance at the GUINEAPIG workshop will be limited by the capacity of the venue. Priority for in-person attendance will be given to invited speakers. We invite people to register for the workshop and indicate their preference. We will accommodate virtual attendees.

Thank you in advance for making this event a success, two years in a row!

### 2023 GUINEAPIG Organizing Committee:

- Pietro Giampa, TRIUMF
- David Morrissey, TRIUMF
- David McKeen, TRIUMF
- Erica Brunelle, SNOLAB
- Jeter Hall, SNOLAB
- Katelin Schutz, McGill University
- Alan Robinson, Université de Montréal
- Miriam Diamond, University of Toronto



Logo Artwork by: Dr. Saniya Heeba







10:00 AM	Welcome to GUINEAPIG – Opening Remarks	Planning Committee		
Invited Talks - Chair: Katelin				
10:15 AM	Probing cosmic histories in the lab	Jessie Shelton		
10:45 AM	New Opportunities to Detect Axion Dark Matter	Asher Berlin		
11:15 AM	Discussion	30 mins.		
11:45 AM	Lunch	60 mins.		
Invited Talks – Session 2 Chair: David Morrissey				
12:45 PM	Improving dark matter sensitivities with new ionization detectors	Daniel Egana-Urinovic		
1:15 PM	New directions for direct detection with dielectrics	Ben Lehmann		
1:45 PM	Discussion	30 mins.		
2:15 PM	Break	30 mins.		
Invited Talks - Chair: Jeter Ha				
2:45 PM	The entanglement of quantum computing and dark matter searches	Chris Wilson		
3:15 PM	Leveraging Quantum Sensors for Dark Matter Detection	Daniel Baxter		
3:45 PM	Sub GeV DM Detection using Superconducting Tunnel Junction Sensors	Geon-Bo Kim		
4:15 PM	Discussion	30 mins.		
4:45 PM	Closeout Day 1	Planning Committee		

interested in-person attendees. Stay tuned for more details about this on Day 1.







Day 2: Wednesday July 12, 2023				
10:00 AM	Welcome to Day 2 – Morning Coffee & Gather			
Invited Talks – Session 4 Chair: Miriam Diamond				
10:15 AM	Searching for sub-GeV dark matter with SuperCDMS	Ziqing Hong		
10:45 AM	Reaching the meV Scale for Direct Detection with Quantum Sensors	Noah Kurinsky		
11:15 AM	Discussion	30 mins.		
11:45 AM	Lunch	60 mins.		
Invited Talks – Session 5 Chair: Saniya Heeba				
12:45 AM	Latest results from the NEWS-G experiment	Jean-Marie Coquillat		
1:15 AM	QUEST-DMC: Probing Dark Matter with Nanowires, Superfluid Helium-3, and Quantum Sensors	Paolo Franchini		
1:45 PM	Discussion	30 mins.		
2:15 PM	Break	30 mins.		
Invited Talks – Session 6 Chair: David McKeen				
2:45 PM	Expanding Dark Matter Direct Detection Reach Through Loops	Melissa Diamond		
3:15 PM	Thermal-ish targets for Dirac-ish dark matter	Saniya Heeba		
3:45 PM	Update on the Montreal X17 Search Experiment	Viktor Zacek		
4:15 PM	Discussion	30 minutes		
4:45 PM	Closeout Day 2	Planning Committee		







## Day 3: Thursday July 13, 2023

10:00 AM	Welcome to Day 3 – Morning Coffee & Gather			
Invited Talks – Session 7 Chair: Pietro Giampa				
10:15 AM	Progress Toward Low-Mass Dark Matter Detection with Superfluid He (HeRALD) and Polar Crystals (SPICE)	David Osterman		
10:45 AM	CUTE: A <b>C</b> ryogenic <b>U</b> nderground <b>TE</b> st Facility at SNOLAB	Andy Kubik		
11:15 AM	An Analytic Approach to Light Dark Matter Attenuation	Christopher Cappiello		
11:45 AM	Discussion	30 minutes		
12:15 PM	Lunch	60 minutes		
Montreal Ice Cream March				
1:15 PM	The planning committee invites you to attend a Montreal- driven Ice Cream March, which will allow participants to experience multiple frozen treats! A Café Crawl will be substituted in case of bad weather.	Led by Katelin Schutz (& Planning Committee)		
4:15 PM	Closeout Day 3 Thank you for attending GUINEAPIG 2.0!	Planning Committee		